Religionsfrihetens grundlagsfästa rättigheter, med de begränsningar i praktisk tillämpning, som stipuleras i andra lagar, måste upprätthållas och skärpas.
Ökad närvaro i Sverige av människor från totalitära och teokratiska regimer varav vissa – om än en mycket liten andel – ställer särskilda krav på vår sekulära religionsfrihets tillämpning, kräver en mer målmedveten religionspolitisk agenda.
Individer och grupper tolkar religionsfriheten olika och riskerar därmed att tala förbi varandra. Det är nödvändigt att skilja på, å ena sidan, religiöst inspirerad existentiell och praktisk livsorientering och sekulärt politiskt arbete med lagstiftning som yttersta verktyg, å den andra.
I Sverige ska vi försvara och upprätthålla religionsfriheten genom tolkning och tillämpning av internationella konventioner. Religionsfrihetens juridiska status och innehåll tillämpas olika såväl i som utanför EU.
Rågången mellan religion och politik sätts under prövning när allt fler och olika religiösa tillhörigheter, olika kulturella yttringar och olika politiska erfarenheter överlappar varandra.
Faktaredovisningen är inte heltäckande. Förslagen till religionspolitiska initiativ är skissartade. Framförda synpunkter och förslag är helt mina egna och har inte förankrats i något partipolitiskt sammanhang.
Om någon partipolitiker eller opinionsbildare – oavsett ideologisk hemvist – inspireras att ta sig an vår religionsfrihets framtida utveckling har denna utgåva fyllt sitt syfte.
Stockholm i augusti 2019
Ulf Lönnberg