Civil vigselrätt ska vara enda juridiskt giltiga alternativ

Undermålig integration med äktenskapsproblem

Endast civil vigselrätt

Ökande närvaro av människor som anammar normer och rättsuppfattningar som råder i teokratiska regimer och som inte godtar vår sekulära demokrati och vår religionsfrihet, ställer Sverige inför stora utmaningar.

Det nya muslimska partiet Nyans ställer upp i valet 2022 på nationell nivå utöver i vissa kommuner och regioner. Så länge vi tillåter vissa samfund att inneha vigselrätt, blir det svårt att på sikt hålla emot mot att nikah-ceremonin skulle kunna få juridisk status i Sverige. Vår religionsfrihet ska ha likvärdiga rättigheter och begränsningar för alla. Detta hindra oss inte från att vidareutveckla och bygga Sverige vidare på den västerländska judisk-kristna trarditionen som tjänat – och tjänar – oss väl.

En historisk restprodukt

I England börjar denna fråga komma ifatt politikerna. Gatestone Institute skriver: I England finns nu en rörelse för att åtgärda gamla, nu obsoleta, eftergiftsstyrda toleranskrav för extrema krafter. I februari 2018 rekommenderade en självständig granskning av tillämpande av sharialag i England och Wales ändringar i äktenskapslagen från 1949 och 1973 som skulle kräva att muslimer ingår borgerliga äktenskap innan eller samtidigt som nikah-ceremonin. Detta skulle göra att islamiska äktenskap hamnade på samma nivå som kristna och judiska äktenskap inför brittisk lag.

”Församlingen är bekymrad för att shariarådens regler på ett tydligt sätt diskriminerar kvinnor i skilsmässo- och arvsmål.” – Europeiska rådet (COE), januari 2019.

För närvarande har varken den brittiska regeringen eller parlamentet introducerat någon lagstiftning som skulle kräva att muslimer ingår borgerliga äktenskap innan eller samtidigt som nikah-ceremonin … [men] rättens beslut bekräftar principen om att invandrare som bosätter sig i Storbritannien måste rätta sig efter brittisk lag, istället för tvärtom. Länk till hela artikeln

Oväntad aktör i framkant

Samfundet Evangeliska frikyrkan (EFK) tog efter en flera år lång intern debatt beslutet 2010 att avsäga sig vigselrätten. Det vittnar om större insikt om den demokratiska rättsstatens rågång mellan politik och religion än vad många politiker visat prov på.

Inför valet 2022 behöver de politiska partierna ger besked om huruvida de ställer sig bakom
– att återkalla vigselrätten för Svenska kyrkan och övriga trossamfund,

att civilrättslig förrättning för att ingå äktenskap ska vara obligatorisk.

Vilket innebär att alla som vill kan därutöver fira eller stadfästa vigseln med en religiös eller profan ceremoni.

Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.