Bordlagt bidragsbeslut till Ibn Rushd fördjupar den demokratiska processen

I april bordlade kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna beslut om bidrag till studieförbunden. Bland dess finns Ibn Rushd. S, M och SD vill tänka en gång till om det studieförbundet ska beviljas bidrag.

Malin Marcko, Länsbildningskonsulent i Sörmland, och Jan Olov Karlsson,
Ordförande Länsbildningsförbundet Sörmland, gillar inte att Ibn Rushd ifrågasätts. De argumenterar för sin sak på Eskilstunakuriren debatt den 5ds

De hänvisar till Kommunallagen 2:a kapitel, 3:e paragrafen, som säger att en kommuns medlemmar ska behandlas lika.

Kommunerna är inte förpliktigade att ge bidrag till alla studieförbund. Varje kommun har rätt att välja att ge bidrag till exempelvis studieförbund på lika villkor under förutsättning att de lever upp till angivna kriterier.

I detta fall ligger fokus på kravet om korrekt redovisning av hur beviljade bidrag använts och huruvida torgförda demokratiska värderingar bär studieförbundets hela verksamhetsutbud.

Eskilstuna kommuns framtida bifall eller avslag till bidrag till Ibn Rushd kan överklagas som alla andra kommunala beslut. Ett sådant, klargörande, överklagande borde välkomnas av alla parter.

Malin Marcko och Jan Olov Karlsson ifrågasätter också varför Eskilstuna kommun ”höjer sig över Folkbildningsrådet” som granskat, anmärkt och godkänt Ibn Rushd sedan de åtgärdat påtalade brister. Vilka Folkbildningsrådet väljer att fördela bidrag till förpliktar ingen kommun. Det kommunala självstyret väger tyngre än Folkbildningsrådets statliga fördelningsuppdrag. uppdrag.

Avslutningsvis lägger Malin Marcko och Jan Olov Karlsson ut dimridåer i själva principfrågan och frågar om ”den fria och frivilliga folkbildningen – – ska villkoras utifrån politisk eller religiös agenda?”

I Sverige råder yttrande- och åsiktsfrihet och religionsfrihet. Men även kring våra grundlagsfästa friheter råder rättigheter och begränsningar. För att tydliggöra detta i praktisk tillämpning kräver Eskilstuna kommun – liksom övriga – att för att vara bidragsberättigad mottagare ska verksamheten respektera och leva upp till kommunens värdegrund. På den punkten är det befogat att pröva studieförbundet Ibn Rushd genom ett överklagande oavsett om fullmäktige vägrar eller bifaller bidrag till Ibn Rushd.

Ulf Lönnberg, Stockholm

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.