Ulf Lönnberg: Intressant att Svenska kyrkan uppmanas tänka nytt om kulturkanon

Hej, år 2013 pushade jag för att Sverige skulle ha en litterär kulturkanon. Se gärna länk HÄR

Utdrag ur artikeln: ”Sveriges National-litteratur” gavs ut kring sekelskiftet 1900. På 1920-talet omfattade den trettio volymer, en knapp hyllmeter. Via olika redaktörer (Oscar Levertin var den första) kom utgivningen att ändra karaktär men var så länge den varade en form av dåtida svensk litterär kanon. Den klassiska Folkskolans läsebok blev en annan – i litet format – tidig litterär referensram för svenska skolbarn. – – – exempelvis dansk modell, som har sju kategorier: arkitektur, design, bildkonst, teater, litteratur, film och musik. Andra yttringar i den riktningen är Frankrikes regler för hur stor andel av sånger i radio som ska sjungas på franska och Tysklands leitkultur – den värderingsgrund som sägs göra tyskarna till tyskar. Dessa modeller går långt utanför mitt förslag om en adekvat litterär kanon för dagens Sverige.

Domprost emeritus Johan Unger ger nu Svenska kyrkan 8 argument för en svensk kulturkanon

JOHAN UNGER SKRIVER: En expertgrupp ska kartlägga ämnet. Politikerna ska hålla sig på en armlängds avstånd har den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) lovat. Kanon bör handla om en förteckning på en samling kulturskatter av olika slag. Den bör inte spegla en snobbig finkultur för skönandar. Den bör grundas i en existentiell och allmänmänsklig kulturidentitet i ett svenskt kulturarv, som vi som individer och samhälle bör stå för och falla med.

LÄNK HÄR TILL HELA DEBATTARTIKELN I KYRKANS TIDNING

Ulf Lönnberg: -Viktiga 8 punkter! Men är Svenska kyrkan rätt aktör för att detta?

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.