Örebro: Slöja ingår i den kommunala arbetsklädsel

>>> Genmäle från KD till detta inlägg finns i anslutning nedan

Camilla Hofwander, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden Örebro kommun:

– Vi har en hygienriktlinje och den styrs av att den måste tvättas i ett visst antal grader och vi måste behålla det så för att minska smittspridning. Man ska inte ha privata kläder på jobbet , man ska ha de som vi delar ut för att den kan tvättas i rätt temperatur och vi hanterar det på rätt sätt.

Länk till SVT-nyheter, lokalt Örebro

Genmäle på detta inlägg:

Kristdemokraterna verkar

Kristdemokraterna verkar sedan Rikstinget 2019 för ett förbud mot burka och niqab inom offentlig verksamhet. Detta då en heltäckande slöja kan försvåra relationen mellan exempelvis en äldre och personal på ett äldreboende. Det som du uppmärksammat gällande Örebro kommun är att kommunen tillhandahåller hijab, det vill säga om en huvudduk eller sjal som täcker håret, halsen och axlarna.

Politikens uppgift är att sätta ramar som våra anställda chefer ska jobba inom, inte att styra ner på detaljnivå. När en person arbetar på en arbetsplats där privata kläder inte tillåts, är det därför rimligt att kommunen ser till så att personalens klädesplagg är nytvättade, och i rätt temperatur, för att minska smittspridning.

Vi menar att religioner är och ska vara en välkommen del av det svenska samhället. Det betyder dock inte att alla religiösa uttryck alltid är lämpliga överallt och vi vill därför se ett slöjförbud för små barn i skolmiljön som vi menar inte utmanar den religionsfrihet som vi vill värna.

Slöjan är för vissa ett personligt val, men för andra ett tvång som upprätthålls av nära anhöriga. Vi har därför dragit en gräns som gör att förskola och skola ska erbjuda en fristad från eventuellt tvång. Vi kommer givetvis att nogsamt följa hur detta utvecklas både på lokal, på läns- som riksnivå.

Med vänliga hälsningar

 

Marlene Jörhag, Kommunalråd Kristdemokraterna Örebro

Hans Eklind, Riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna och Distriktsordförande Kristdemokraterna Örebro Län

Sven-Erik Sahlén, Ordförande Kristdemokraternas partiavdelning Örebro

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

En tanke på “Örebro: Slöja ingår i den kommunala arbetsklädsel”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.