Bergsskolans religiösa ”visualisering” i religionsundervisningen ska inte rymmas i läroplanen

Skärmdump

På FaceBook kom flera kommentarer och anmärkningar mot religionsundervisningen på Bruksskolan i Tierp. Bl a påstods en 9-årig flicka ha forcerats att skriva en trosbekännelse (för islam) den 4 mars 2020 som en del i undervisningens ”visualisering” av religionskunskap.

Flickans mamma har haft kontakt med skolan utan att komma till någon klarhet eller lösning på problemet

Det kan ifrågasättas om detta inslag i religionsundervisningen överensstämmer med läroplanen. Huruvida detta ryms inom eller bryter mot religionsfriheten bör också prövas.

Skolchefen Ulf Sjulander berättar att han har haft samtal med rektorn och de lärare på skolan som höll i undervisningen.

Saxat ur UNT 4 mars 2020

Kommunen har även tagit emot samtal från personer som förklarat att man ska anmäla skolan till Skolinspektionen. – Vi välkomnar en granskning av vår skolverksamhet, säger Graungaard.

Polisens presstalesman Jonas Eronen bekräftar att en polisanmälan upprättats.

– Den handlar om händelse vid en skola som utreds som olaga hot i dagsläget. Vi vidtar nu sedvanliga förundersökningsåtgärder, säger Jonas Eronen.

Ulf Sjulander berättar att han har haft samtal med rektorn och de lärare på skolan som höll i undervisningen.

– I det här fallet handlar det om en lektionsplanering för tre lektioner i religionskunskap där tre av de stora religionerna – kristendomen, islam och judendomen – skulle behandlas var för sig vid olika lektionstillfällen. Det handlar inte om att någon religion skulle ha favoriserats på något sätt.

Enligt Sjulander ska även en lektion i kristendom ha genomförts och en lektion i judendom planerats, alla med samma pedagogiska upplägg.

Hur ser du och skolans högsta ledning på detta? – Utifrån den faktainsamling som vi gjort så här långt så är bedömningen att detta är normal undervisning som följer läroplanen. Att visualisera olika moment är något som underlättar inlärningen och något som tillämpas regelbundet inom skolan.” 

-o-

Flera kommentatorer på FaceBook bedömde nyheten som Fake News. Bloggen SvenskReligionsPolitk.se har kontrollerat uppgifterna och det står klart att den påstådda händelsen skett – återstår nu att få klarhet i detaljerna för att kunna bedöma om skolan har gjort fel

SvenskReligionsPolitk.se har sökt företrädare för skolan. Den 6/3 svarade skolansvar: ”Din ärende har blivit registrerad med dnr KS 2020/275. Utsedd handläggare är skolchef samt t.f. utbildningschef Ulf Sjulander, tfn 0293-21 85 38, E- post: ulf.sjulander@tierp.se

-o-

Från Tierps Kommuns hemsida! (Skärmdump)

Katerina Janouch skriver idag (3/7) i Katerina Magasin: ”Tierps kommun fick stora skälvan och gick ut med en patetisk pudel där de försöker stämpla lektionen med den islamiska trosbekännelsen som “falsk”, men som bara bekräftar att de själva är ute på hal is. Det finns såväl ljudupptagningar som skriftliga bevis i form av barnens häften, där 9-åriga elever tydligt tvingats skriva “jag tillhör islam”. Och trots att man erkänner att lektionen ägt rum på det sätt jag redovisat.”

Nu väntan på att händelsen följs upp av skolledningen.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.