Europarättens riktlinjer rymmer hänsynstagande till medborgarnas religion.

I Svensk tidskrift avslutar Christian Braw sin artikel Lag och religion i Sverige (nätet 3/3 23) ”Även om Europarätten är en integrerad del av svensk rätt, är det uppenbart att vi inte är framme än. Europarättens riktlinjer pekar klart mot ett hänsynstagande till medborgarnas religion.”

En mycket informativ text om olika yttringar i vårt religiösa landskap som de politiska partierna har att förhålla sig till. Påtryckningar från olika religioners företrädare kommer sannolikt att öka över tid. Sedan drygt tre år driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com för att inspirera de politiska partierna i religionspolitiska spörsmål. Vilka hänsyn ska tas till religiösa yttringar. Vilka religiösa traditioner ska skyddas i svensk lag. Vilka religiösa yttringar och praktiska tillämpningar ska förbjudas.

Hur utformar vi en religionsfrihet som med tydliga rättigheter och preciserade begränsningar accepteras av religiösa företrädare och som speglar medborgarnas allmänna rättsmedvetande SAMTIDIGT som vi värna den västerländskt kristna traditonella som tjänat oss väl och så ska göra framgent.

Christian Braw påvisar i sin text vilket juridiska utrymme som finns för religionspolitisk positionering och även vad som eventuellt behöver reformeras för att värna västerländskt kristen tradition i Sverige.

Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.