Stanley Sjöberg på FaceBook

Nedan under den röda boxen finns ett inlägg på FaceBook som jag, Ulf Lönnberg, läste idag. TYVÄRR kan jag inte skriva kommentar i Stanley Sjöbergs tråd (kanske är vi inte FB-vänner) Här min kommentar på hans inlägg

Längst ned efter den röda boxen finns Stanley Sjöbergs text som jag reagerat på

Ulf Lönnberg: Tar mig friheten att kommentera ur ett utifrånperspektiv: Jag är inte med i ngt religiöst samfund. Min övertygelse är att den demokratiska rättsstaten är och ska förbli sekulär och att civilsamhället/samhället/staten alltjämt och framgent ska vila på västerländsk kristen tradition som tjänat och tjänar oss väl över tid.

Kan du Stanley Sjöberg tänka sig att se ngt av din uppgift bortom och utöver det religiösa missionsuppdraget? Du aviserar trovärdigt att du har konstruktiva med muslimer där det finns ett ömsesidigt intresse mellan dem och dig att samtala. Vi behöver också ett konkret värdsligt/sekulärt bidrag till ömsesidiga kontakter över religionsgrundarna med demokrati och rättsstat som minsta gemensamma nämnare. Det finns självklart muslimer i Sverige som vill att Sverige ska alltjämt vara en demokratisk rättsstat med religionsfrihet för alla.

Vi har inte, som jag förstår saken, samma syn på rågången mellan religion och politik.

Men med din erfarenhet och ditt kontaktnät kan du måhända bidra till ett icke-partipolitiskt offentligt samtal där de icke-extrema religösa krafterna kan få det utrymme de behöver i Sverige och nu så omdanade religiösa landskap.

Reaktion på detta?

Ulf Lönnberg, driver bloggen

http://www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Återger S Sjöberg text i tråden:

”Kristna och muslimer, sekulariserade svenskar och troende muslimer, med övertygade kristna, måste nu mötas i samtal och vänskap, för att förstärka goda relationer och förhindra blockeringar med förutfattade meningar.

Många kom till Sverige som flyktingar och för att ta ansvar med arbete inom viktiga yrkesområden. Sverige behöver dem! De måste också bejakas och välkomnas om de i mötet med kristna arbetskamrater, som grannar, vill framträda med kristen tro

Vi försvarar religionsfrihet och diskriminerar ingen på grund av tro eller icke-tro!

Det vore förskräckligt, om de avvisas, som här i vårt land, vill en omvärdering till tro på kristendomens centralgestalt, Jesus och Nya testamentets helhet!

Muslimer och kristna har ofta djup vänskap! Det måste vi tydligt försvara. Jesus är förebilden hur Han som människa, talade gott om människor som inte hade tro på Jesus. Läs evangeliernas många exempel!

Konflikt mot oliktänkande är helt främmande i Bibelns/Nya testamentets tankevärld!

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.