Barn av baptistisk tradition vänder inte samhället ryggen

På Dagen idag skriver P-O Flodström, Jacob Andelius, Rosie Leijel och Göran Reierstan tillsammans under rubriken Demokratin är under attack. (Läs hela artikeln)

De ingår i Jesus & politik-poddens panel. De skriver:

”När röster höjs inom olika politiska läger om att utreda förslag till blasfemilagar i Sverige, samtidigt som oroliga woke-aktivister vill triggervarningsskydda hela det offentliga rummet, måste vi baptister agera, reagera och engagera oss i den politiska offentligheten. Göra vår plikt och kräva vår rätt. Vi kristna måste ta vårt politiska utrymme. Även mellan valen.”

”Politik tycks av många vi möter i samfunden betraktas som ett onödigt ont. Vi som samtliga kommer ur en baptistisk tradition ser detta förhållningssätt som potentiellt farligt i en värld där vi tillhör en religiös minoritet i världens näst mest sekulariserade land och där toleransen för mångfald och nyanser tycks smalna för varje dag som går.”

Ulf Lönnberg, kommentar:

Varje religiös sammanslutning formulerar sin egen uppgift utifrån sin övertygelse.

Samfund och individer kan välja att INTE kännas vid/ta del i de faktiska (parti)politiska processerna som påverkar allas våra liv.

Andra väljer andra kanaler för sin vision.

Det finns behov av och utrymme för samfund och individer som i sina praktiska, sociala och existensiella prioriteringar förstår och accepterar att upprätthålla den rågång mellan religion och politik som är den demokratiska rättsstatens förutsättning.

Så uppfriskande att även uttalat religiösa individer nu söker plattformar och kanaler för att stimulera till ökat samhällsengagemang för demokratin – oavsett religiös hemvist eller ingen alls.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.