Kristna friskolerådet känner sig mobbat

Fredrik Sidenvall, vice ordförande Kristna friskolerådet

Fredrik Sidenvall, vice ordförande och präst, reagerar enligt Dagen på skärpta demokratikrav och striktare tydlighet mellan skolans kärnuppgifter och dess utrymme för konfessionella inslag.

Han säger: – Det problematiska är när detta presenteras utan att det sägs något om trygghet och de goda studieresultat som finns, och det i stället blir en ensidig bild utifrån en liten grupp av skolor med islamistisk profilering. Det ger inte regeringen rätten att generellt svartmåla konfessionella skolor och religiösa människor.

Avvisar Kristna friskolerådet alla former av statliga demokratikrav och kontroller av konfessionella friskolor?

Det vore värdefullt om Fredrik Sidenvall informerade om vilka åtgärder han anser behövs för att stävja dokumenterade missförhållanden i en ”liten grupp av skolor med islamistisk profilering”.

Oavsett om det rör sig om få eller många konfessionella friskolor – och oaktat deras religiösa inriktning – anser väl Kristna friskolerådet och Fredrik Sidenvall att brister i skolors dagliga drift ska avvärjas. Det behövs striktare regler och effektivare kontroller för att rättsliga rensa bort de konfessionella friskolor – och alla skolor, kommunala och privata – som inte lever upp till skärpta regelverk.

Jag anser Sverige nu och framgent ska ha plats för konfessionella friskolor. Ligger det inte i dessa friskolors egenintresse att dess existens försvaras kraftfullt och sakligt mot politiska förbudsivrare?

Fredrik Sidenvalls tålmodiga acceptans av missförhållanden i en liten grupp (?) av skolor med islamistisk profilering (och andra?) spelar motståndarna mot konfessionella friskolor i händerna.

Ulf Lönnberg, driver bloggen svenskreligionspolitiskdebatt.com

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.