Bra att slöjförbudet i Skurup nu prövas rättsligt

Bildresultat för Johan Bolinder (M)

SvT väljer att intervjua endast en person i skolpersonalen som är emot slöjförbudet, som ännu inte är implementerat. (SvT hade enkelt kunnat skapa större genomslag för sakfrågan om de också intervjuat någon i skolpersonalen som var för.) Inslaget finns på SvT-play – in i inslaget 00:44/03:05. Läraren Naouel Aissaoui säger att de vuxna har ansvar och att hon slutar på skola om förvaltningsrätten ger kommunen rätt.

Kommunstyrelsen ordförande Johan Bolinder (m) förklarar att beslutet ska prövas rättsligt och när det ska implementeras är alla som accepterar kommunens integrationspolicy välkomna att söka arbete i skolan oavsett vilken grupp man tillhör (I samma SvT-inslag)

Det finns lagligt stöd för att införa slöjförbud på arbetsplatser. ”Europadomstolen har i samtliga dessa fall med stöd av artikel 9.2 godtagit förbud att bära muslimsk sjal (hijab) eller liknande”, skriver Skurups kommun pressmeddelandet ”Skurups kommuns yttrande kring prövningen av slöjförbud i skolor”

Ordförandena i GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) Sara Mohammad, och Alexandra Anstrell (m) föreslår sedan länge att politikerna – och vi alla som medborgare genom lagstiftning – tar konflikten med de familjer som vill att deras döttrar ska bära slöja i grundskolan. De lyfter frågan till rätt nivå som den religionspolitiska sakfråga den är.

De skrev i SvD: ”Ett förbud gör att det är samhället som tar konflikten med familjerna – och inte enskilda flickor och kvinnor. Det är en svår fråga men vi får inte rädas diskussionen.” (SvD Debatt 19/8 2018)

Bra att Skurups slöjförbud på skolorna prövas rättsligt. Först om rättsinstanserna mot förmoda skulle finna det olagligt är det dags att ändra lagen. Bra att Johan Bolinder har satt ed foten.

Men ökande närvaro av människor som anammar normer och rättsuppfattningar som råder i teokratiska regimer och som inte godtar vår sekulära demokrati och vår religionsfrihet, ställer Sverige inför stora utmaningar. Vi ska i Sverige hålla fast vid vår rättsordning och upprätthålla vårt sekulära rättssamhälle. Sverige ska alltjämt vila på den judisk-kristna traditionen som tjänat oss väl. 

Vi ska vårda och upprätthålla Sveriges historiskt kristna avtryck varav några är lagfästa:
a) Grundlagen kräver att statschefen (i vårt fall kungen) alltid ska vara av den evangeliska läran så som den kommer till uttryck i den Augsburgska bekännelsen från 1530,
b) Sverige har 13 helgdagar på kristen grund,
c) Läroplanen säger att skolan ska arbeta ”i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”. Det ska ske ”genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen i skolan ska vara icke-konfessionell.”

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.