Dagen: ”Forskare: Frikyrkan hade avgörande roll för muslimsk organisering i Sverige”

Länk till nyhetsartikel

https://www.dagen.se/nyheter/2023/04/05/forskare-frikyrkan-hade-avgorande-roll-for-muslimsk-organisering-i-sverige/

Lönnberg kommentar:

” Vår analys är att man inom frikyrkan såg positivt på att muslimer skulle få bidrag därför att detta också stärkte frikyrkornas roll gentemot staten.” Viktig faktatext! Initialt var frikyrkans aktion adekvat: religionsfrihet contra statskyrkans dominans och kontroll. Argumentet att religionsfrihet, verksamhetsbidrag mm ska vara lika för alla även om det kan innebära viss kontroll från staten för alla är idag inte lika konstruktiv som då och ända fram på 1960-talet. Sedan 2000 söker sig religiöst extrema krafter hit med en idag annorlunda religiös-politisk agenda med sikte på att införa vissa delar av klansamhällets normer och i flera fall ytterst för en annan rättsordning (sharialagar) i Sverige. Var finns de progressiva kristna frikyrkliga aktörer som nu ser (borde se?) dagens utmaningar mot vårt religiösa landskap och att det idag finns frireligiösa och partipolitiska företrädare som accepterar/önskar nya inskränkningar i yttrande- och religionsfriheten? Frikyrkorna behöver positionera sig till de historiskt frihetssökande frikyrkorna som inte blygdes att då ta ställning för ökad frihet men som idag inte ser hoten mot de själva genom politiskt diskuterade inskränkningarna i yttrandefriheten. Sverige behöver en ny omsorg om den religionsfrihet som vi skyddar och tillämpar enligt västerländskt kristen tradition – och som dagens demokrati och rättsstat framgent ska byggas på.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.