Ulf Lönnberg i NWT: Utred förbud mot slöja på skolbarn

Teckning: Ulf Lönnberg

Länk till debattartikeln i NWT (om den är låst finns min text nedan)

Det har länge talats om förbud mot slöja på skolbarn och flera partier positionerade sig under förra mandatperioden, skriver Ulf Lönnberg.

I regeringsförklaringen utlovades ett paradigmskifte för att bryta konsekvenserna av ”invandringen till Sverige [som] har varit ohållbar” med löfte att ”inga flickor och kvinnor ska tvingas anpassa sina liv till våldsamma eller kontrollerande män”.

Nu när Högsta förvaltningsdomstolen har klarlagt rättsläget är det tid att agera. Tillsätt snarast en utredning. Den 8 december 2022 meddelade HFD (Mål: 4266-21, 4120-21) att det inte finns stöd i lag för en kommun att i kommunala förskolor och grundskolor att förbjuda huvudduk och liknande plagg. Detta med anledning av Skurups och Staffanstorps beslutat om integrationspolicy bl a med förbud mot slöja på skolbarn.

Det har länge talats om förbud mot slöja på skolbarn och flera partier positionerade sig under förra mandatperioden. I SVT:s intervju den 23 augusti 2019 ville Moderaterna och Sverigedemokraterna utreda frågan. Vänsterpartiet sa nej, Liberalerna hade diskuterat frågan, Centerpartiet föreslog inget förbud och Miljöpartiet tyckte att förbud inte är rätt väg att gå. Socialdemokraterna avböjde att svara och Kristdemokraterna återkom just då inte med något svar.

Men på Expressen Debatt den 22 mars 2021 meddelade KD att de också kommer att verka för att slöjor inte tillåts på flickor i förskolor och i lågstadiet. Liberalerna har, enligt uppgift, diskuterat frågan men ännu inte satt ner foten.

Nu finns förutsättningar att tillsätta en utredning som ska komma med slutbetänkande i god tid före nästa val.

Ulf Lönnberg

Driver bloggen svenskreligionspolitiskdebatt.com

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.