Jehovas Vittnen i Norge tillämpar olaglig social isolering av barn – mister status som trossamfund

I länkad nyhetsartikel i Dagen redovisas bakgrunden, bl a skriver Dagen:

”Enligt vår mening kränker trossamfundet medlemmarnas rätt till fritt utträde”, skriver statsförvaltaren i en sammanfattning av det nya beslutet. Myndigheten anser också att Jehovas vittnen kränker barns rättigheter bland annat genom att uppmana medlemmar att utsätta barn som inte följer samfundet regler för social isolering.”

”– Om negativ social kontroll är skäl nog för att neka stöd så kan det får konsekvenser för en hel rad andra trossamfund, sa Dag Øistein Endsjø till Vårt Land.”

Ulf Lönnberg kommentar 1. Att religiös isolering av barn inte villkorslöst kan tillämpas i religionsfrihetens namn i Norge är ett relevant skydd av barns rätt och välbefinnande. Även i Sverige reagerar myndigheterna om barn hålls isolerade från samhället. Finns här ett gränsland i religionsfriheten som behöver prövas rättsligt när klaner håller håller pojkar och flickor åtskilda och samtidigt låter pojkar övervaka sina systrar enligt en religiös tradition?

Ulf Lönnberg kommentar 2. Notera att Jehovas Vittnen i Norge får fortsatt verka i Norge med den skillnaden att deras samfundsstatus dras in, vilket i sin tur endast leder till att de förlorar de offentliga skattefinansierade bidragen. Jag tolkar det som att fortsatt social isolering av barn ändå inte villkorslöst ska kunna fortgå enligt Norges sociala standard som myndigheterna har att bevaka.

Ulf Lönnberg kommentar 3. Obs: Dagen redovisar att Jehovas Vittnen i Sverige fick statliga bidrag ”först efter tolv år”. Det berodde på att JV vägrade blodtransfusion rör sina församlingsmedlemmar – det gällde även barn. JV ändrade sig och tillåter inte att JV-föräldrar förvägrar Sins barn (upp till 18 år) blodtransfusion. Som vuxen har individen rätt att vägra läkarbehandling.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.