Stoppa utländsk finansiering av religiösa lokaler

Utländsk politisk påverkan på svenskt territorium i religionsfrihetens namn ska stoppas.

Dagen debatt den 9ds redovisar Patrik Oksanen flera exempel på rysk påverkan och finansiering av  rysk-ortodoxa församlingar av Moskvapatriarkatet.

Det får inte betraktas som en samfundsintern religiös kraftmätning. Ty då lämnar vi öppet för indirekt politisk påverkan av Sveriges religiösa landskap.

Patrik Oksanen skriver: ”Moskvapatriarkatet är ingen vanlig kyrka, utan ska ses som ett verktyg för rysk utrikespolitik. Kyrkan försöker skaffa sig kontroll över fristående ortodoxa grupperingar, vilket alltså drabbade Kristi Förklarings ortodoxa kyrka i fjol. Tanken är att de ortodoxa ska kanaliseras till stöd för Moskvapatriarkatet, som i syn tur är en del av Kremls maktinstrument.”

Också utländsk finansieringar av moskébyggen i Sverige förekommer med likartad indirekt och direkt politisk påverkan av Sveriges religiösa landskap – och svensk politik.

Att vi är föremål för sofistikerad politisk påverkan från geopolitiskt makthungriga aktörer och teokratiska banerförare är inget nytt. Men de som vill påverka våra internationella kontakter och omdana vår rättsordning med Koranen som rättskälla ska inte ha fria händer.

I en öppen värld med fri rörlighet för varor och tjänster stärks förutsättningarna för fred och samverkan. Varje motiv för att inskränka dessa ska genomlysas kritiskt och dess konsekvenser analyseras – med realpolitiska och ideologiska ingångsvärden.

Utländska investeringar i Sverige finns oftast goda skäl att välkomna.

När utländska aktörer investerar tid, kapital och prestige i religiöst baserade (oavsett religiös inriktning) funktioner ska politiker och religiösa frontfigurer vara vaksamma och ha modet att agera resolut mot sådana inkräktare.

Sverige behöver utveckla mekanismer med vilka vi kan stoppa utländska direktinvesteringar i och verksamhetsbidrag till religiösa byggnader, företag/organisationer/samfund och mediaföretag. Utländsk politisk påverkan på svenskt territorium i religionsfrihetens namn ska stoppas.

Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.