Humanisternas ”principiella” sug efter bidrag…

Men hallå, Humanisterna, – bidragsfiske…?!? Kommerskollegiums uppdrag är omöjligt enlig nu gällande regelverk. Många och även de religiösa må uppröras över att AIK (idrottsklubben) har registrerats som samfund. Viktigare och mer konstruktivt än att få samfundsstatus som kvitto på statens likvärdiga hållning till religioner och andra existensiella tankekonstruktioners och filosofiska aktörer vore att politikerna analyserade varför, var och hur det behövs en definition av ”samfund”. Att skydda religioner (och Humanisterna) kräver inte statliga bidrag som bevis. Grundlag och vanlig lag ger tillräckligt skydd. Humanisterna behöver ingen samfundsstatus för arbeta enligt sin ändamålsparagraf och få brett stöd för sin sak – yttrande- och åsiktsfrihet likvärdigt för religiösa och filosofiska aktörer. Vilka rättsliga konsekvenser följer om alla som vill fick registrera sitt ideprojekt som samfund? Att vi behöver nuvarande regelverk för att inte urvattna religioners plats i rättsstaten – som J Halldorf i inslaget antyder – är ju en annan diskussion. Nuvarande regelverk bidrar i sak inte till större rättssäkerhet för samfund (och Humanisterna?). Det handlar ytterst om att formulera kritiker för att bli berättigad till statligt stöd via Kommerskollegiums granskning.
Inte heller religionsföreträdares legala förutsättningar ändras av att AIK är ett samfund enl Kommerskollegiums kriterier.

https://svt.se/kultur/humanisterna-nekas-status-som-trossamfund

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.