REPLIK till Thorbjörn Aronson i gränslandet politik/religion

Torbjörn Aronson skrev i VärldenIdag den 12/7

Sedan några veckor debatteras vissa kyrkors och moskéers omvändelseterapi riktad mot homosexuella. Torbjörn Aronson följer upp frågan (Världen Idag debatt den 12ds).

För statsvetaren och teologen Torbjörn Aronson, med passionen för kristen tro – samhälle (enl sajten Skandinavisk Teologisk Högskola), borde rågången mellan teologi och politik hållas pedagogiskt och legalt stringent.

Genmälet här handlar om Torbjörn Aronsons syn på gällande politiska möjligheter och begränsningar inom vår religionsfrihet. Att ta politisk ställning för eller emot omvändelseterapi kan diskuteras i en religiös kontext. Men att i politisk praktiska avvägning ge vissa religiösa urkunders påbud företräde platsar inte i den demokratiska rättsstaten.

Sveriges religiösa landskap har omdanats de senaste trettio åren. Könsroller, fysisk och illegal könsseparation samt skarpa påbud om klädkoder för skolbarn formas i många muslimska kontexter utifrån tolkning av Koranen som vägvisare och till och med som rättskälla.

Fundamentalistiskt kristna samfund och församlingar är sannolikt väldigt få i Sverige men exstremistiska tillämpningar ska stävjas även där.

Utan religionsfrihet fungerar inte den demokratiska, sekulära rättsstaten. Vårt religiösa landskap utmanas och det är nu dags att tydliggöra religionsfrihetens rättigheter och precisera dess nödvändiga begränsningar.

Detta kan göras i nationell lag inom ramarna FN:s konventioner om religions- och åsiktsfrihet.

Inom samma internationella och nationella regelverk kan och ska vi värna Sverige som demokratisk rättsstat, byggd på västerländsk kristen tradition som tjänat och som fortsatt tjänar oss väl.

Redan 2017 skrev Sveriges Psykologförbund ”Homosexualitet är inte en sjukdom och är inte något som ska botas. – – Det är inte förenligt med aktuell kunskap och internationella professionella riktlinjer och kan skada klienten”.

Teologen och statsvetaren Torbjörn Aronson är utifrån sin teologiska och statsvetenskapliga kompetens oss svaret skyldig inför ett eventuellt omvändelseterapiförbud;

Vad är det som med ett omvändelseterapiförbud inte skulle kunna tolkas och förmedlas utifrån från kristna religiösa urkunder i församlingens offentliga samtal och samtidigt erinra åhörarna att svensk lag gäller och ska följas?

Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.