Opinionsbildning och samhällsdebatt på kristen grund

Min personliga reflektion med anledning av denna välkomna utbildning som borde locka många kristna opinionsbildare / Ulf Lönnberg

WilberforceAkademin drar igång 2022 med en tung årskurs om tre utbildningstillfällen (4–5/2, 25–26/3 och 22–23/4) med uppmaningen att deltagarna även ska delta på Almedalsveckan och/eller i European Leadership Forum, en bred evangelisk kristen konferens i Polen med fokus på bland annat apologetik, församlingsplantering, akademi, teologi, politik och samhälle.

Det breda anslaget bör attrahera personer med olika ingångsvärden till värderingar, normer och trons plats i samhället.

Upplägget erbjuder, som jag ser det, också ett nytt och nödvändigt tillfälle för analys- och fördjupning i frågor om dagens politiska klåfingrighet eller flathet gentemot Sveriges religiösa landskap som står under hårt omvandlingstryck.

I Sverige behövs fler kristna opinionsbildare i det offentliga samtalet om religionsfrihetens status idag och i morgon. De som tar sig an den frågan måste konstruktivt kunna hålla rågången mellan politik och religion och samtidigt kunna försvara och formulera adekvata juridiska och rättssäkra förutsättningar för vår religionsfrihet. Det behövs män och kvinnor som utifrån sina olika kompetensområden i civilsamhället och i sitt förvärvsliv är nyfikna på och målmedvetna om hur västerländsk kristen tradition tjänat oss väl och att det är på den vi framgent ska bygga vidare för att säkra vår demokrati och rättssäkra sociala omsorg – oavsett berördas ursprung och religiösa tillhörighet.

Vi får aldrig betrakta varken kristna, judiska eller muslimska religiösa tillhörigheter som homogena, stigmatiserande kollektiv. Men i denna kontext sticker politisk islam ut genom att den företrädas av olika organisationer, bl a det muslimska brödraskapet, som agerar för en annan rättsordning med Koranen som rättskälla och där politiken är underordnad en religion som inte får ifrågasättas.

Blasfemilagstiftning, månggifte, barnäktenskap, könsstympning, könsseparering m m har ingen plats i dagens västerländska kristna norm- och värderingskomplex – varken individuellt eller kollektivt.

Opinionsbildning och samhällsdebatt på kristen grund – som är rubrik och inrikting på WilberforceAkademins välkomna utbildningsprogram 2022 – har självklart ett bredare syfte än det fokus jag lyfter på morgondagens religionsfrihet med tydligare rättigheter och mer preciserade begränsningar – inom ramarna för FN:s religionsfrihet – som Sveriges kulturellt och religiöst mångfacetterade verklighet nu kräver.

Fred och tolerans ska värnas med politisk medvetenhet och även de religiösas samhällsengagemang i västerländsk kristen tradition. Ett skissat förslag i denna riktning finns i skriften ”Utan religionsfrihetens rättigheter och begränsningar ingen demokrati”.

Ulf Lönnberg driver bloggen se länken

www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.