Även ”mogen” politisk islam är oförenlig med vår demokrati och rättsordning

Zabihullah Mujahid

ULF LÖNNBERG: Talespersonen för talibanerna, Zabihullah Mujahid, sade vid sin första presskonferens att kvinnor kommer att få arbeta och verka i samhället inom den islamska sharialagen.

Därmed låser Zabihullah Mujahid omedelbart fast kvinnors kringskurna rättigheter och att religionen islam ska genomsyra allas vardag. Landet ska fortsatt vara är en muslimsk nation med Koranen som rättskälla. Zabihullah Mujahids påstående att det är skillnad på hur talibanerna ser sig själva i dag jämfört för tjugo år sedan förändrar INTE rättsläget. Det gäller oavsett hans påstående: ”Vi har mognat, det är en stor skillnad.”

I västerländska demokratiska rättssamhällen står ingen religion över lagen. Religionsfriheten i Sverige och i västvärlden är inte gränslös. Inom FN:s mänskliga rättigheter har religionsfriheten ett starkt skydd, alla har rätt till religion, rätt att lämna, byta och helt lämna religiös orientering. Men ingen har rätt påtvinga någon religiösa påbud och traditioner, tvinga någon till religiös tillhörighet, uppvigla till samhällsomstörtning eller hota och våldföra sig i religionsfrihetens namn.

Flera muslimska stater har också deklarerat att de inte följer FNs mänskliga fri- och rättigheter i de delar de strider mot Koranen och sharialagar.

Sverige, och övriga västländer, som ratificerat FNs mänskliga rättigheter har dock rätt att göra begränsningar i religionsfriheten under förutsättning att sådana inskränkningar anges i vår lag.

Individer som i Sverige eftersträvar politisk islam med tvingande normer, könsseparation i offentliga miljöer, klädkoder, månggifte, sharialagar mm ska vi bemöta med politiska argument.

Med vår svenska demokrati och rättsordning råder yttrade- och tankefrihet. Alla får driva opinion för sin religion men vi har inga lagar mot blasfemi. Det står också var och en fritt att argumentera för sina visioner, sin ideologi och sina reformidéer.

Att argumentera mot religiöst normerande traditioner och juridisk tillämpning av religiösa urkunder är en politisk handling som skyddas i grundlagen. Den som p g a sådana offentliga och privata samtal anser sig utsatt för religiös diskriminering har inget skydd och stöd att hämta i religionsfriheten. Religionsfriheten garanterar tvärtom alla att kritisera, pröva och avstå religiöst påtvingade normer och traditioner.

Där går skiljelinjen mellan västerländsk demokratisk lagstiftning och muslimska staters rättsordning med Koranen som rättskälla.

I vår demokratiska rättsordning får alla ifrågasätta våra lagar. Därför ska politisk islam bemötas och stoppas politiskt, ytterst genom att vi och våra partier försvarar den svenska grundlagen.

Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

En tanke på “Även ”mogen” politisk islam är oförenlig med vår demokrati och rättsordning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.