2 grundkurser – kristendom, islam

Patrik Lindenfors: Kristendom
Fri Tanke 2020, 90 sidor
Eli Göndör: Islam
Fri tanke, 2021, 80 sidor

2 ”grundkurser”


Författarna har fått ett hedervärt uppdrag i att kortfattat beskriva respektive religions historiska ursprung, etablering och tillämpning förr och nu.Med Lindenfors Kristendom får jag söndagsskolereligionen bekräftad och justerad. För mig utan tro och samfundstillhörighet hoppas jag båda böckerna ska tjäna som referenssamling för opinionsbildare och riksdagsledamöter att luta sig mot i ett nytt samtal om vår religionsfrihets villkor och tillämpning. För religionsutövare borde böckerna kunna tjäna som vitaliserande påminnelse om en utomståendes sakliga lektion i religionens historia, traditioner och praktiska tillämpning.

Göndörs Islam är en pandang med motsvarande kvaliteter och med samma potential som Lindenfors för opinionsbildare och riksdagsledamöter – med och utan religiös hemvist – att med ny sakkunskap våga och kunna positionera sig i frågan om religionens plats och funktion i vårt demokratiska rättsstat.

Det kommer att krävas särskilda kraftansträngningar av religiösa utövare att växla in på detta spår i svensk politisk debatt. Men deras trovärdiga deltagande behövs också i den svenska religionspolitiska debatt som står för dörren.

I förordet till sin bok Islam visar Eli Göndör på en viss försiktighet. Vissa läsare kanske inte förmår ta av sina religiöst färgade glasögon. Han poängterar särskilt: ”Syftet är alltså inte att försvara något eller att försöka beskriva islam som en religion bättre eller sämre än någon annan. – – Mitt syfte är istället att försöka bidra med ett perspektiv på vad det är som gör att människor tolkar religion på olika sätt – -.”

I svensk kontext och i vårt omdanade religiösa landskap är Göndörs markering begriplig. Det är också Lindenfors hurtiga förvåning – i sitt förord – över att ha fått uppdraget att skriva om kristendom fast han inte är ”kristen längre”.

Sällan har två förord så tydligt påvisat en självpåtagen försiktighet och avslöjat en ofrivillig blind fläck. Det handlar om att hitta ”rätt” anslag för att med politiska handlingskraft rusta vår religionsfrihet för framtiden. Redan i valet 2022 behöver vi politiker som kan orientera sig och som törs peka ut färdriktningen för vår grundlagsfästa religionsfrihet med nya förutsägbara och rättssäkra begränsningar i praktisk tillämpning.

Båda böckerna borde tjäna som sak-referenser för de sekulära och samhällsengagerade politiker som vill nå fler än sina egna sekulära välfärdsväljare och därmed närma sig sina religiöst utövande väljare – oavsett religiös tillhörighet.

Båda författarna avslutar med källkritik. Båda böckernas största förtjänster är författarnas ambition att ge oss en avskalad faktasamling i fickformat.

Ulf Lönnberg, driver bloggen SvenskReligionspolitiskDebatt. com

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.