Opinion om koranbränning

Opinionen och det sluttande planet

DN-ipsos: majoritet vill ha lag mot att bränna religiösa skrifter

Ulf Lönnberg kommentar: Nu behöver Sverige en bred religionspolitisk debatt om religionsfrihetens tydligare rättigheter och mer preciserade begränsningar. Rätten att kritisera religioner ska inte begränsas av lag mot blasfemi.

Det handlar det om att befästa och upprätthålla vår demokrati och rättsordning. En eftergiftspolitik på detta område rubbar vår religionsfrihets tillämpning och det stärker inte Sverige som demokratisk rättsstat. Dags också för de politiska partierna att positionera sig för garantier och mot gränsdragningar i yttrandefriheten som inskränker rätten att kritisera och utmana religioner.

Statens lagstiftning är förvisso också normerande för människors vardag ute i hela samhället och på olika verksamhetsområden långt från praktisk juridisk prövning och tillämpning. Vi ska absolut inte uppmuntra vanhelgande och respektlösa handlingar som trots att de är lagliga ändå kan kränka vissa människors normer eller religiösa tro. Men vi kan och ska heller inte förbjuda bränning av religiösa och andra skrifter oavsett vilka trosinriktningar eller filosofiska tankebyggen som utmanas.

Alla skisserade och möjliga begränsningar av yttrandefriheten kommer omsider att prövas i skarpt läge. Dags att mobilisera för robust försvar och upprätthållen yttrandefrihet. Konkret handlar det om att ifrågasätta och motverka opinionsbildare, samhällsomdanare och förespråkare för politiskt religiös anpassad lagstiftning som ytterst inte utesluter teokrati som sätter demokratin ur spel.

– o –

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.