Ledarsidorna: … om bidrag till trossamfund

Ledarsidorna skriver ang stöd till trossamfund och demokrativillkor för bidragsberättigade: ”Motivet för den ansvarige ministern, Jakob Forssmed (KD), att stoppa lagstiftningen som efterfrågats av bland annat Säpo, polisen och Skatteverket var att han ansåg att företrädaransvaret var för långtgående. Att de som ansvarar för en förenings verksamhet skulle behöva ta ansvar för den i den utsträckning som propositionen föreslog var orimligt enligt honom och kristdemokraterna.”

https://ledarsidorna.se/2022/12/stadfirma-busch-forssmed-och-sant/

Ulf Lönnberg: Dags för KD att göra skillnad: Demokrativillkor alltid värt att problematisera och stärka!

KD har kompetens, trovärdighet och ansvar som regeringsparti för religionernas plats i samhället. Partiet är icke-konfessionellt men vilar på 1950-talets statskyrkliga och främst frikyrkliga initiativtagare. I Norge var deras systerparti från början konfessionellt.

KD valde rätt från början att arbeta idémässigt och pedagogiskt för att förhålla sig till samhällets normer och utveckling. Idag har partiet bevisat och etablerat sig som en kristdemokratisk kraft i paritet med de dominerande systerpartierna i Europa.

KD ska inte snubbla på de få som ställer sig i vägen och vill att partiet i högre grad vore ett intresseparti för religiöst kristna utövare i Sverige. De som umgås med sådana tankar bör partiet erbjuda eget utrymme i ngn form av associerat förbund.

Sverige behöver KDs potential att verka som ett sekulärt social-konservativt parti som i sitt sitt ursprung bär på nu förståelse för religiöst och existentiellt tankegods som en viktig del i samhällsengagemang och ideologisk vägvisare.

I dagens religiösa – heterogena och omdanade – landskap behövs viljan att ge alla religioner en tryggad plats i Sverige med religionsfrihetens förtydligade rättigheter och nya preciserade begränsningar.

All religiositet, all religiös normgivning och alla religiösa traditioner är inte av godo. Samtidigt får inte populistisk, oförutsägbar och rättsosäker inskränkning och styrning av religionerna lämnas i händerna hos politiskt extrema krafter som skulle fjärma Sverige från den fullgoda rättsstatens demokratiska ideal.

KD bör snarast positionera sig som en del av den västligt europeiska traditionen som grund för fortsatt att upprätthålla demokrati, rättssamhäll och välfärdsstat.

Demokrativillkor och generösa ekonomiska bidrag som kontrolleras eller helt avskaffas är inget hinder – utan en hävstång – för religionernas förutsägbara och trygga plats i Sverige som törs och kan tygla politisk och religiös extremism.

/Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.