Nya och fler religiösa helgdagar splittrar Sverige

Den 22 augusti 2018 uteslöts Mikail Yüksel, Centerns toppkandidat till riksdagen, han hade haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Den 16 juni i år twittrade Mikail Yüksel, nu ordförande i det muslimska partiet Nyans, att de går till val på att se över svenska helgdagar.

På nya och fler religiösa helgdagar ska vissa minoriteter få betald ledighet. Mikail Yüksel nämner muslimer, judar, samer och romer.

Partiet Nyans’ helgdagsreforms skulle skada och urholka svensk integration för flera generationer framåt.

Sverige är historiskt ett kulturellt homogent land. I den kontexten har också våra helgdagar en enande effekt över tid. Idag är visserligen deras kristna symbolik mindre framträdande för de flesta svenskar.

Men lika fullt är de årets återkommande lägereldar som samlar oss till avkoppling, nöjen, släkt- och familjeträffar. Den goda effekten är inte mindre betydelsefull i vårt sekulära samhälle trots helgdagarnas allt svagare historiska band. Sådana gemensamma event gynnar unisont allas vår svenska tillhörighet oavsett  etnicitet och religon.

Att på ideologisk grund och för partipolitisk röstmaximering gå till val på nya och fler religiösa helgdagar är Mikail Yüksels omväg för att på sikt favorisera islam.

Oavsett människors religiösa tillhörighet eller ingen alls har västerländsk kristen tradition tjänat – och tjänar – oss väl. Utan religionsfrihet, där man får byta och lämna sin religion utan represalier förblir vi ingen demokratisk rättsstat.

Historiska erfarenheter av att splittra folkgrupper etniskt och religiöst borde mana alla att undvika onödiga och oönskade motsättningar.

Mikail Yüksels tankefigur leder bort från införlivning av global kompetens och Sverige som legal och humanitär fristad för asylsökande. Partiet Nyans 

laborerar med den obsoleta etnopluralismen som påstår att grupper bör leva åtskilda för att undvika negativa konsekvenser av kulturell blandning – en slags påtvingad ’fredlig åtskillnad’ av olika grupper.

Nu skiner Mikail Yüksels påstådda samröre med de Grå vargarna åter igenom.

Etnopluralism är ett sluttande plan som öppnar för kulturell, etnisk och religiös diskriminering och ytterst etnisk rensning.

Vi ska behålla våra sedan gammalt kristna helgdagar. I Sverige kan och ska de tjäna som allas kulturella minsta gemensamma nämnare – med eller utan människors religiös hemvist.

Ulf Lönnberg, driver bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Länk Artikeln är publicerad på Bullentin Debatt den1 aug 2022

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.