Irreversibla misstag får inte lamslå svensk politisk reformagenda

Ulf Lönnberg / Länk: en artikel från IFFS-artikel om Inglehart – Welzel kulturella karta

Sverige intar – ännu – en unik plats på Inglehart – Welzel kulturella karta över världen. Det innebär stora utmaningar. Men vår plats på den kartan också är en tillgång i tider av snabb och drastisk samhällsomvandling.

Den samhällsförändring som tog fart 2015 är irreversibel. Vi har att blicka framåt med sund framtidstro och utgå från dagens förutsättningar.

Allt fler röster höjs för skarpare åtgärder och strängare straff. Vänsterideologer talar helst om förebyggande insatser även om de nu motvilligt breddat sitt budskap.

De kulturella, bakomliggande krafterna är fortfarande elefanten i rummet. Religiösa tolkningar och tillämpningar av religionens tradition och och faktiska påverkan är i PK-samtalet undanträngt av fördomar eller rädsla för att göda rasism och diskriminering.

Vår extrema position på Inglehart – Welzel kulturella kartan kan endast bli vår styrka om vi kallar en spade för en spade och religion för en privatsak. Kusingiften och oskuldskontroller är mer än en religiös privatsak i Sverige. Kollektivt tvingande tradition med parallell straffpåföljd hör inte hemma i Sverige och på vår plats i den kulturella kulturkartan.

Vi kan och ska fortfarande vidareutveckla och bygga samhället på våra västerländska värderingar, på demokratisk grund med målsättningen att upprätthålla vår rättssäkra stat och gällande rättsordning.

Vägen framåt går inte via religionsstrider mellan de mest religiöst övertygade – oavsett deras religionstillhörighet. Skiljelinjen går längs de gränser och skyddsvallar vi sätter för det demokratiska rättssamhället och vår rättsordning och att inga religiösa påbud överträffar svensk lag. Den som vill ha en annan ordning – religiöst inspirerade eller ej – har att agera politisk även för påbud som eventuellt finns angivna i religiösa urkunder.

Kulturella traditioner och religiösa påbud får aldrig övertrumfa svensk lag. Politisk vaksamhet mot parallella och informella kulturella traditioner och religiösa påbud är det demokratiska rättssamhällets försvar mot organiserad omdaning av hela samhället

Jag vill sätta mycket tilltro till generationerna efter oss. Nya politiker med bättre skolning i bagaget och som har en mental distans till folkhemsgenerationerna – sossar och borgerliga – som trodde på gamla kollektiva sociala förmåner för alla utan kvalifikationstid eller annan konstruktiv urskiljning till gagn för de som är mest utsatta.

Islamisering, klanvälde, gängkriminalitet och organiserat bedrägeri mot välfärdsstaten behöver en bred politisk förankring för att bli en förstärkt grundplåt.

Det skulle stärka den sociala tryggheten, näringslivet och civilsamhället. Skarpa o tydliga förslag på dessa områden kan samla en majoritet för ny regering. Den borgerliga oppositionen bör gemensamt lägga fram några principiellt tydliga grundreformer i den riktningen som en del i dessa partiers respektive valplattformar – som i övrigt ska vara profilerade med Sveriges bästa som minsta gemensamma nämnare.

Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

2 reaktioner till “Irreversibla misstag får inte lamslå svensk politisk reformagenda”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.