Den muslimske opinionsbildaren Akbar Abdul Rasul sätter politik och rättsväsende över religionen

Akbar Abdul Rasul

I sin krönika ”Därför måste islam reformeras” redovisar Akbar Abdul Rasul sin granskning av Koranen för att påvisa om, hur och vilka texter som kräver att homofobi fördöms och att homosexualitet ska vara straffbart.

Det behövs en politisk debatt om den religiösa utövningens – och religionsfrihetens rättigheter och begränsningar – i lagstiftning och rättstillämpning. Akbar Abdul Rasuls lyfter konstruktivt upp politikens inriktning och ansvar över religionerna, de religiösa påbuden och religiösa ledares rätt och utrymme att vara statens lagtolkare.

Akbar Abdul Rasuls ställer konfliktytan mellan religionsfriheten och den demokratiska rättsstatens funktion i skarpt läge. I den konflikten har politikerna duckat alltför länge och de religiöst bokstavstrogna har ostört och lika länge krävt sin tolkningsrätt i religionsfrihetens namn.

Han skriver:

”Min slutsats som hbtqi-muslim är att jag inser att de religiösa skrifterna och urkunderna inom islam är gudomligt inspirerade men också mänskligt författade. – –

I vilket fall som helst har alla samhället ett ansvar att erkänna olikheter och ger människor möjligheterna till alla människor att identifiera sig precis som dem vill och utmana fördomar. – –

Detta måste också hända inom islam när det gäller denna specifika fråga och det västerländska sämhället har ett ansvar att skydda den minoritet som är utsatta eller riskerar marginalisering och utestängning.”

Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.