Svenska kyrkan är en hybrid mellan myndighet och lagligt reglerad folkrörelse

Tre biskopar har satt ned foten och vill slippa partierna i kyrkovalet. Men deras agerande är ytterst en intern fråga för Svenska kyrkan. Det anmärkningsvärda är att (s), (c) och (sd) härdar ut och ställer upp i kyrkovalet ännu 2021.

Men med arvet från Gustav Vasa släpar Sveriges efter. Svenska kyrkan ska vara fullt ut åtskild från staten så som det anstår i en västerländsk demokratisk rättsstat.

Politikens mål ska vara att ge Svenska kyrkans medlemmar rätt – som i andra ideella föreningar och samfund – att själva forma sin kyrkas inriktning, eventuelle politiska utspel, verksamhet och finansiella förvaltning.

Svenska kyrkan är idag en hybrid mellan myndighet och rättsligt specialreglerad folkrörelse i Lagen om Svenska kyrkan (SFS 1998:1591).

I valrörelse 2022 behöver vi partier som går till val på 1) Skrota Lagen om Svenska kyrkan, 2) Ta bort vigselrätten för alla samfund som har den (inkl Svenska kyrkan – juridiskt bindande vigsel ska endast utfärdas av svensk myndighet, 3) Ekonomiska bidrag till religiösa organisationer ska trappas av till 0 under fem år.

I kyrkovalet sticker Socialdemokraterna ut och kryddar valarbetet i kyrkovalet med support från Tro och Solidaritet.

Sara Kukka Salam är ordförande i Tro och Solidaritet och i sin Facebookprofil anger hon islam som sin religiösa hemvist. Med Svenska kyrkans delade ledarskap mellan valda ”lekmän och teologer” kommer fler och nya politiska utmaningar att sippra ut i det svenska samhället. På Svenska kyrkans olika beslutsnivåer får vi fler lekmän som accepterar och driver opinion antingen med politiska agendor eller som främja andra traditioner än de som vi känner som västerländskt kristna.

Tro och Solidaritet är socialdemokraterna trojanska häst som i det fördolda ruckar grunden för den västerländska kristna traditionen som tjänat och tjänar Sverige väl över tid.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

2 reaktioner till “Svenska kyrkan är en hybrid mellan myndighet och lagligt reglerad folkrörelse”

  1. Jag håller helt med dig vilket jag vet att många kyrkoherdar jag träffat under mina kyrkopolitiska år. Men när en efter en av vill jag påstå, ärkebiskopen har S påbrå i sitt tänk så är vi körda. Själv är det några år sedan jag lämnade mitt medlemskap, vilket min herde mer eller mindre förstod. Jag hade hoppats att ett nytt namn istället för KD i Sv kyrkan skulle blivit En levande kyrka det blev nobbat i Kyrkostyrelsen. Numer Kr för en levande kyrka,tvingas bära med sig partianknytning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.