Religiöst röstfiske i grumligt vatten

Inför kyrkovalet den den 19 september i år

fiskar Stefan Löfven (s), Annie Lööf (c) och Jimmy Åkesson (sd) åter igen i samma grumliga vatten. För sin röstmaximering offrar de rågången mellan politik och religion.

Politiska partier ska inte köra en parallell agenda i Svenska kyrkan. Tvärtom. De ställde sig bakom skilsmässan mellan staten och Svenska Kyrkan för att avpolitisera den. Men sossar, centerpartister och Sverigedemokrater vill ännu inte slopa Lagen om Svenska kyrkan och klippa banden fullt till Svenska kyrkan.

Dags för de tre att göra avbön från de krystade argumenten inför förra kyrkovalet:

Inför kyrkovalet 2017 meddelade Stefan Löfven att Socialdemokraterna kommer att fortsätta att ställa upp i kyrkovalen även 2017 och framåt. Han sade att ”vi vill ha en modern folkkyrka som utstrålar framtidstro, kyrkan är en viktig kulturbärare, inte minst genom kyrkobyggnaderna – vi socialdemokrater anser att den öppna folkkyrkan ska vila på samma värden som den svenska modellen – solidaritet, öppenhet mot omvärlden.” (SvD 31/8 17)

Centerns ordförande Annie Lööf meddelade ”att partiet varit drivande i att kvinnor har fått rätt att prästvigas, att samkönade par har rätt att vigas i kyrkan och att 16-åringar får rösta i kyrkovalet, det är tre stora och viktiga frågor där vi som nomineringsgrupp har haft ett stort inflytande.” (Kyrkans Tidning 4/7 17)

Sverigedemokraterna satsade inför kyrkovalet 2017 stort och med fler kandidater än tidigare i kyrkovalet. Partiets programförklaring syftar till, med SD:s egen beskrivning, att bryta det ”vänsterliberala maktmonopolet” som inte kan göra klara val mellan Jesus och Mohammed och som inte värnar tro och tradition och svensk folksjäl. (Metro 2 sept 17)

Snart dags att granska deras valkampanjer inför kyrkovalet.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.