Slöjförbud i skarpt läge för regeringen

Teckning: Ulf Lönnberg

Det har länge talats om förbud mot slöja på skolbarn och under förra mandatperioden positionerade sig partierna. I SVT:s intervju den 23 aug 2019 ville Moderaterna och Sverigedemokraterna utreda frågan. Vänsterpartiet sa nej, Liberalerna hade diskuterat frågan, Centerpartiet föreslog inget förbud och Miljöpartiet tyckte att förbud inte är rätt väg att gå. Socialdemokraterna avböjde att svara och Kristdemokraterna återkom just då inte med något svar. Men på Expressen-debatt den 22 mars 2021 meddelade KD att de också kommer att verka för att slöjor inte tillåts på flickor i förskolor och i lågstadiet.

Den 8 dec 2022 meddelar Högsta förvaltningsdomstolen – Mål: 4266-21, 4120-21 – att det inte finns stöd i lag för en kommun att i kommunala förskolor och grundskolor att förbjuda huvudduk och liknande plagg.

Skurup och Staffanstorps kommun är några av de som agerat och beslutat om policy och regler om integrationsfrågor, bl a med förbud mot slöja på skolbarn.

– Att begränsa rätten att bära huvudduk har effekter för enskilda och är därför en begränsning av yttrandefriheten. För att begränsningen ska vara tillåten måste den ha stöd i lag. Sådant lagstöd saknas i nationell rätt och därför ska kommunernas beslut upphävas, sade justitierådet Ulrik von Essen.

Om Liberalerna sätter ner foten för en utredning finns underlag för att agera och utreda frågan.

I regeringsförklaringen utlovades ett paradigmskifte för att bryta konsekvenserna av ”invandringen till Sverige [som] har varit ohållbar” med löfte att ”inga flickor och kvinnor ska tvingas anpassa sina liv till våldsamma eller kontrollerande män”.

Dags nu för regeringen att snabbt påbörja jobbet också i denna fråga – tillsätt en utredning.

Se gärna avsnitt 17 i debattskriften UTAN RELIGIONSFRIHET INGEN DEMOKRATI (av Ulf Lönnberg 2019)

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.