3 Religionsfriheten och vårt kristna kulturarv

(Uppdaterad 22/11 22)

I
Det är i den västerländskt kristna traditionen som vi i Sverige ska försvara trossamfunds och individers religiösa rättigheter och avvärja religiöst maktmissbruk i religionsfrihetens namn. Nu och för framtiden krävs en målmedveten religionspolitik för att upprätthålla förståelse och respekt för Sverige som demokratisk rättsstat.

Religiösa urkunder ska inte och kan inte inte implementeras som svensk lagtext eller förordningar som sker i teokratier.

I Sverige ska religiöst, filosofiskt och ideologiskt grundade normer tillämpas inom ramen för vår rättsordning.

o Sverige ska alltjämt och framgent vila på – och byggas vidare på – den västerländskt kristna traditionen.

o Religionsfrihetens rättigheter och begränsningar måste ständigt försvars och upprätthållas.

o Religiösa ledare och politiska aktörer som verkar för en annan rättsordning ska bemötas med politiska argument.

II
Sverige ska vårda och upprätthålla sina historiskt kristna avtryck. Några av dessa är lagfästa. De är en viktig del i vårt kulturarv:

• Enligt grundlagen måste statschefen (i vårt fall kungen) alltid vara av den ”rena evangeliska läran” så som den kommer till uttryck i den Augsburgska bekännelsen från 1530. Det gäller inte kungafamiljen i övrigt.

• Sverige har 13 helgdagar på kristen grund och två sekulära helgdagar: första maj sedan 1939 och Sveriges nationaldag sedan 2005.

• I skolans läroplan stipuleras att skolan ska arbeta ”i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”. Det ska ske ”genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen i skolan ska vara icke-konfessionell.”

• Alla helgdagar inklusive söndagarna är kyrkliga helgdagar med ursprung i kristendomen. Det gäller också övriga helgdagar med undantag för midsommardagen (som nu också firas som som Johannes Döparens födelsedag).

Normer och traditioner är inte och ska inte vara statiska. Kunskap och influenser rör sig över nationsgränser med olika intensitet. Historien har lärt oss att nationell avskärmning göder fördomar och hämmar utvecklingen.

III
Samhället är under ständig förändring. Sveriges religösa är under starkt omvandlingstryck sedan några decennier. I Sverige garanteras olika religioner – gamla och nya som förs hit eller uppstår här – att över tid kunna samexistera med vår kultur och våra kulturella traditioner.

Ingen individ kan förvänta sig att i de offentliga rummen helt slippa att möta religiösa uttryck och symboler.

o Den kontraproduktiva eftergiftspolitiken i religionsfrihetens namn mot teokratiska strömningar och politisk islam måste upphöra.

o Det behövs träffsäker lagstiftning som främjar den västerländskt kristen tradition. Sådan lagstiftning ska i minsta möjliga inverka på andra religioners traditioner.

Kunskap, förståelse och acceptans för rättssäker religionsfrihet med tydliga rättigheter och preciserade begränsningar har hittills inte gagnats av offentliga verksamhets- och projektbidrag.

0 Myndigheten för stöd till trossamfund ska läggas ned

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.