1 Religionspolitik – ett nytt sakpolitiskt område

(Uppdaterad 21/11 22)

Religionsfrihetens praktiska tillämpning i religiös utövning med angränsade existensiell och kulturell normering vilar på tusenåriga urkunders traditioner och historiens påverkan med olika politiska och sociala trender.

Individens rätt att själv välja religion eller tro är en mänsklig rättighet. Det innebär också rätten att välja att inte ha någon religion alls.

Lagstiftning på en rad olika områden har inverkan på och reglerar även religiöst motiverat agerande. För individuellt och kollektivt hot och tvång i religionsfrihetens namn finns inget utrymme i svensk lagstiftning. Religionsfriheten är således inte villkorslös och utan begränsningar. För att skapa en rättssäker helhet och en konsekvent färdriktning behöver Sverige en ny och vidareutvecklad religionspolitisk agenda. För detta ändamål skissades i denna skrift ett 30-tal reformförslag.

I Sverige ska ska religioner behandlas principiellt likvärdigt, dock med ett begränsat antal angivna företräden för karaktäristiska normer och särdrag som speglar västerländsk kristen tradition. Enligt den principen ska också ett antal definierade religiösa uttryck och tillämpningar inte få fritt utrymme i Sverige.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

En tanke på “1 Religionspolitik – ett nytt sakpolitiskt område”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.