Regeringen drog tillbaka propositionen som bl a behandlar Demokrativillkoren för organisation som tar emot offentliga verksamhetsbidrag (prop 2021/22:272).
Ulf Lönnberg: Första alternativ för samfund som under framtida demokratikrav skulle bli utan bidrag finns ju ALLTID möjligheten att bedriva verksamheten på egna ekonomiska och organisatoriska meriter/resurser. Då skulle gällande lagstiftning ändå träda in, då handlar det om rättsliga åtgärder när lagar kränkts, alltså inget proaktivt handlingsutrymme för staten.
Ett möjligt, men mer långsökt alternativ, är samfund ålades att utse sin egen ”ansvarige förkunnare” med samma status som medias ansvariga utgivare. Jag anser dock att propositionen om demokrativillkor är den mest rationella vägen framåt, även om jag skissat på ansvarig utgivare som ett initialt initiativ.
Citat från Ledarsidorna Statsbidrag är ingen mänsklig eller andlig rättighet (okt 22)
”För att erhålla statlig eller offentlig finaniserirng måste staten kunna ställa krav på motprestation. Både i form av grundläggande värderingar men även uppföljning och kontroll
En statlig finansierring kan endast i sådana fall bli möjlig om de tillåter dels en total öppenhet i relation till allmänheten, inte bara församlingsmedlemmarna, dels en garanti inklusive ett klart och tydligt definierrat företrädaransvar som kan hålla den aktuella organisationen inom de värderingar som RF definierar.
Rimligen bör en sekulär och icke-religös medborgare kunna känna sig trygg i att inte en enda krona av gemensamma skattemedel finansierar verksamhet direkt eller indirekt som står i strid med Regeringsformens värderingar. Och att staten, i de få fall de i framtiden ger bidrag till andras åsiktsproduktion, innebärr att dessaa organisationer undrkastar sig de kontrollverktyg och tvångsmedel som krävs för att dra tillbaka samt kräva tillbaka felaktigt utbetalda bidrag.”