Vad religionsfrihet innebär och när den får begränsas

Svenska Missionsrådets kompendium

Oavsett religiös hemvist eller ingen alls är Svenska Missionsrådets skrift användbar för alla samhällsaktörer. Skriften beskriver kortfattat religionsfrihets status i Sverige, uppdaterat 2021. Konkreta frågor och svar om praktisk tillämpning finns också med.

Myndigheten för stöd till trossamfund SST hänvisar/länkar på sin hemsida just detta kompendium. (Märkligt att den myndigheten inte var först ut med en sådan överskådlig information till bidragssökande samfund och till de som söker information om myndighetens uppdrag.) /Ulf Lönnberg

UR INLEDNINGEN: Burkadebatten, handskakningsdomen, minaretförbud, reli- giösa friskolor, förföljelse av religiösa minoriteter. Religions- frihetsfrågor hamnar allt oftare på löpsedlarna. Funderar du på vad du tycker i de här frågorna? Är du förvirrad över vad religionsfrihet egentligen innebär?
Den här skriften talar inte om vad du ska tycka i enskilda frågor. Däremot hittar du information om vad som gäller enligt internationell och svensk lag samt de kriterier som finns för att bedöma om en begränsning av religionsutöv- ningen är legitim eller inte.

Direktlänk till kompendiet

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.