Unga politiker vill stärka religionsfriheten

Christoffer Andersson, KDU, och Jakob Norrhall , LUF

Jakob Norrhall, v ordf i LUF Uppsala, prästkandidat och författare till rapporten ”Alla(h) ska med” besvarar (Dagen 5ds) Christoffer Anderssons, KDU:s kulturpol talesperson, slutsats (Dagen 4ds): ”Sekulär stat ja, men kristendomen har en särställning” .

Bra för Sverige att två politiskt borgerliga ungdomsförbund tar sig an religionsfrihetens tillämpning i Sverige. Vårt religiösa landskap är under starkt omvandlingstryck. Det dags att slå vakt om vår sekulära, demokratiska rättsstat. Både Norrhall och Andersson vill också vårda vårt kulturarv.

I rapporten ´All(a) ska med´ beskrivs den sekulära statssynen syfta till att i så hög utsträckning som möjligt ”infria varje enskild individs rätt att få uttrycka och leva genom sin religiösa övertygelse med så lite statlig involvering som möjligt”(min kursivering). Det betyder att staten samtidigt ska hålla ett vakande öga på religionsfrihetens rättigheter och begränsningar.

I sina replikerna går synen på slöjförbud i skolan isär. Kontrahenternas vägval visar hur nödvändigt det är att vi nu tar oss religionsfrihetens praktiska tillämpning. I rapporten ´All(a) ska med´ påtalas att sekularism inte ska användas ”som ett vapen buret av den förtryckande majoriteten, utan som ett verktyg som bygger broar”. Det innebär att den sekulära rättsstaten inte heller tillåter religiösa minoriteter att använda sekularism som vapen för att i religionsfrihetens namn – oemotsagda få propagera och inte sällan med hårda normativa påtryckningar – för att etablera en tradition och politisk rättsordning med Koranen som källa.

Den västerländska kristna traditionen är en del av vårt kulturarv. Den har tjänat – och tjänar – oss väl som grund för vår sekulära demokrati och rättsordning. Den västerländska kristna traditionen är också viktig för förståelse och orientering i Sverige där religionen alltjämt ska vara åtskild från rättsordning och lagstiftning.

Slöja i skolan är ett av många kraftfulla uttryck för de religiösa påbud och traditioner som religiösa extremister väver in i sin omdaning av religionens plats i vår sekulära rättsstat. Under skolpliktstiden ska barn inte utsättas för religiös stigmatisering med bl a olika juridiska rättigheter mellan män och kvinnor. Norrhall och Anderssons ställningstaganden illustrerar vikten av att analysera de religionspolitiska vägval som står för dörren.

Bra att nästa generations politiker tar sig an religionsfrihetens tillämpning i morgondagens Sverige.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram till fyllda 75 år. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.