ÖKA, FRIMODIG KYRKA och POSK: ”unikt att politiska partier – – kan diktera villkor för en kyrkas teologi”

Margareta Karlsson, Öppen kyrka – Maria Andersson, Frimodig kyrka – Amanda Carlshamre, POSK

Länkar till svar och kommentar från Frimodig kyrka OCH Öppen kyrka sist i detta blogginlägg

Idag 30 aug på Aftonbladet Debatt skriver Amanda Carlshamre, ordförande Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Margareta Karlsson, ordförande Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA) och Maria Andersson, ordförande Frimodig kyrka:

”Det är unikt att politiska partier har inflytande och kan diktera villkor för en kyrkas teologi och tro. Det sker endast hos diktaturer i andra länder. Det här är en fullständig anomali sett till kyrkans frågor som rör gudstjänst, diakoni, mission, teologisk och liturgisk undervisning.”

Så länge Lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan och banden mellan staten och kyrkan inte klipps fullt ut är detta emellertid en politisk angelägenhet för alla i Sverige – oavsett ev medlemskap eller ej i Svenska kyrkan.

Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna, är de tre som ställer upp under sin partibeteckning i Kyrkovalet. De tre är oss alla ett särskilt svar skyldiga om sitt förhållningssätt till sina ’icke-konfessionella’ motiv för att INTE vilja åtskilja staten och Svenska kyrkan fullt ut.

Ni konstaterar att det är ”endast hos diktaturer i andra länder” som politiska partier kan diktera villkoren för en kyrkas inte liv. Men i Lagen om Svenska kyrkan fastslås:

1 § Svenska kyrkan är ett evangelisk-lutherskt trossamfund. Konsekvensen är att varje uttolkning av den religiösa urkunden ytterst måste accepteras av de valda ombuden i professionen.

Med hänvisning till citatet ovan från er debattartikel inställer sig följdfrågor:

a) Hur ställer sig era nomineringsgrupper till Lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan?

b) Driver ni internt i Svensks kyrkan eller externt politisk opinion för att nuvarande relation mellan staten och Svenska kyrkan ska bibehållas eller agerar ni för att staten och Svenska staten ska åtskiljas full ut?

Ulf Lönnberg

SVAR OCH KOMMENTAR FRÅN FRIMODIG KYRKA https://svenskreligionspolitiskdebatt.com/2021/08/31/2-svar-och-1-kommentar-fran-frimodig-kyrka/

SVAR OCH KOMMENTAR FRÅN ÖPPEN KYRKA https://svenskreligionspolitiskdebatt.com/2021/08/31/2-svar-och-1-kommentar-fran-oppen-kyrka/

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

3 reaktioner till “ÖKA, FRIMODIG KYRKA och POSK: ”unikt att politiska partier – – kan diktera villkor för en kyrkas teologi””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.