”En pandemi påskyndar pågående trender”

Joel Halldorf granskar i Axess konsekvenserna av kyrkornas centralism och klerikalast i pandemitid och i dess kölvatten (Svagare i tron Axess nr 5/2021).

Hans fokus är kyrkors interna beredskap när drastiska skeden förändrar mycket av de verkliga och/eller invanda handlingsmönstren.

I en träffsäker passus riktar han udden mot kyrkors organisation som – i ett annat samhällsperspektiv – skulle kunna riktas lika nålvasst mot andra idéburna organisationer och t o m delvis mot de politiska partier som inte är särskilt beroende av sina medlemmar som nödvändiga finansiärer. Han skriver:

Men detta [konsekvenser och utmaningar som följd av pandemi och kris] kräver en kultur där varje församling anses myndig att forma sin verksamhet och varje medlem känner att hon inte bara är brukare och konsument av gudstjänster, utan bärare av kyrkans liv. Det här toppstyrda organisationer inte utrymme för. Däremot kan man notera att kyrkornas – särskilt Svenska kyrkans – byråkratiska maskiner malt på som vanligt, vilket fått en att undra om det alls behövs lekfolk och gudstjänstbesökare för att organisationens hjul ska snurra?”

Relevant i alltför många idéburna organisationer.

Ulf Lönnberg

driver bloggen SvenskReligionspolitiskDebatt.com

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.