Centerpartiet positionerar sig teologisk(?) och politiskt inför Kyrkovalet

Inför kyrkovalet i september uttalar sig Margareta Andersson, vice gruppordförande i Centerpartiets kyrkomötesgrupp och ordförande i Centerpartiets kyrkopolitiska sektion. I Dagen den 8 juni 2021 skriver hon:

Den gröna folkkyrkan tar ansvar för skapelsen och har målsättningen att vara klimatneutral till år 2030. Kyrkan ska också ta ansvar för det sociala och ekonomiska klimatet mellan människor så att alla får plats och ingen ställs utanför.”

Att politiska partier analyserar och uttrycker teologiska termer är något som man vanligtvis tar avstånd ifrån i den västerländska kristna traditionen.

Margareta Andersson och Centern är är ett av tre politiska partier [tillsammans med (S) och (SD)] som ställer upp i Kyrkovalet.

Margareta Andersson redovisar inga motiv bakom Centerpartiets att engagera sig i en religiös rörelses interna arbete. Hon säger heller inget om Centerns erfarenheter av den partiella skilsmässan mellan Svenska kyrkans förutsättningar sedan år 2000. Hur ställer sig Centern till den partiella skilsmässan mellan staten och kyrkan så som den ska tillämpas enligt Lagen om Svenska kyrkan  (SFS 1998:1591)?

Sveriges religiösa landskap har omdanats sedan mer än 20 år och många med religiös-islamsk tillhörighet har ingen tradition av att hålla politik och religion politiskt och rättsligt åtskilda. Politisk islam verkar för normer och traditioner på en annan rättsordning än den vi tillämpar i Sverige.

För politisk islam ska statens/territoriets rättskällor vila på Koranen.

Svenska kyrkan, Socialdemokraterna och S:s sidoorganisation Tro och Solidaritet verkar för att bereda muslimska grupperingar plattformar och mandat i det svenska civilsamhället och i politiken.

Måhända ser sig Margareta Andersson och Centerpartiet som en sekulär motkraft mot muslimska (och kristna krafter?) politiska aktörer i övertygelsen om att Centern (med sin teologiska tolkning !?!) ska lyckas hålla rågången mellan politik och religion i sin ”gröna” kyrkopolitik.

Med Margareta Anderssons utspel om bibehållet partiengagemang inom Svenska kyrkan undergrävs Centerns trovärdighet som motkraft mot politiska krav i religionens och religionsfrihetens namn.

Gärna mer klassisk Kristendom i Svenska kyrkan men utan kyrkans dubbla ledarskap med politiska och religiösa parhästar.

Ulf Lönnberg

driver bloggen

http://www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.