Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson: Freda lärare från politisk och religiös påtryckning.

”I Kiruna krävde kristna föräldrar att läraren skulle hoppa över sex- och samlevnadsundervisningen. På muslimska Römosseskolan i Göteborg har det i över tjugo år bedrivits könsuppdelad undervisning efter krav från föräldrar. I Hörby agerade SD-politikern gentemot historieläraren då han ansåg att undervisningen var alldeles för vänsterinriktad. – – skollagen måste förtydligas så att det står klart att elever kan ges inflytande över utbildningen, alltså allt som sker utanför lektionstid, men inte över själva undervisningen. En sådan förändring skulle också innebära att föräldrarnas möjlighet att påverka undervisningen minskar.- – Politiker måste arbeta för att stärka tilliten till dem som arbetar i skolan. – –

Länk till debattartikeln i Sydsvenskan

Ulf Lönnberg, kommenterar: Förutsättningarna för att Lgr kan/ska följas fullt ut är grundläggande för vår demokrati och rättsstat. Föräldrar ska inte kunna välja och vraka ur Lgr vilka fakta och normer som utpekade lärare ska ge just deras barn. Med detta sagt ska självklart föräldrars engagemang i skolfrågor och barnens skolår ska främjas politiskt och i de civila samhället. Elever ska tillförsäkras svenska gemensamma och generella kunskapskrav och uppförandekoder. Föräldrar, som så önskar, kan utöver Lgr komplettera med fokus på och fördjupning av olika traditioner i olika friskolor.

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.