Religiösa organisationer och Lagen om trossamfund

Sverige behöver, enligt fransk modell, utarbeta ett speciellt avtal där religiösa organisationer accepterar att svensk lag gäller över religiösa lagar.

Lagen om trossamfund (SFS 1998: 1591) ska kompletterar och innefatta krav på trossamfundens försäkran om efterlevnad till sådant avtal.

I nu gällande Lagen om trossamfund definieras trossamfund som ”en gemenskap för religiös verksamhet, i vilken det ingår att anordna gudstjänst”.

Ett sådant samfund kan ansöka om att bli registrerat. Registrering är inte nödvändig för samfundets möjligheter att utöva sin tro (religionsfriheten regleras inte i lagen om trossamfund, som i stället hänvisar till regeringsformen och Europakonventionen) men registreringen ger samfundet bl a status som juridisk person med möjlighet att företräda sina medlemmar.

För registrering fordras att trossamfundet har ”stadgar där det finns bestämmelser om trossamfundets ändamål och om hur det fattas beslut i trossamfundets angelägenheter” och ”en styrelse eller motsvarande organ”, och att dess namn inte kan sammanblandas med andra registrerade trossamfund.

Ett registrerat trossamfund kan avregistreras på egen begäran, och också under vissa omständigheter träda i likvi-dation efter beslut av registreringsmyndigheten som i dessa fall är Kammarkollegiet.

Lagen anger i övrigt inget om trossamfunds skyldigheter.

Till detta ska Lagen om trossamfund således kompletteras med krav på att registrerade trossamfund ansluter sig till ett avtal om att svensk lag gäller över religiösa lagar.

Alltså dags följa Frankrikes exempel.

Doku skriver:

”Den islamistiska Milli Görüs-rörelsen har genom Milli Görüs Islamic Confederation (CMIG) vägrat att ansluta sig till den principförklaring om förenlighet med den franska republiken som ett stort antal muslimska trossamfund upprättade i slutet av januari i år. Huvudsyftet med principerna är att få ett ERKÄNNANDE AV ATT FRANSK LAG GÄLLER FÖRE RELIGIÖS LAG.

CMIG angav flera skäl för att inte ansluta sig till de principerna, bland annat att det skulle strida mot islam att acceptera homosexualitet och att POLITISK ISLAM (islamism) KAN BEGRÄNSAS på det sätt som principerna förutsätter.”

Länk till citerat artikelutdrag från Doku

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.