Förstatliga Folkbildningsrådet

I
På Folkbildningsrådets hemsida står följande:

”Varje år ger staten över fyra miljarder kronor i bidrag till folkbildningen för att stärka demokratin och samhällsengagemanget i Sverige. En av Folkbildningsrådets viktigaste uppgifter är att fördela de pengarna till folkhögskolor och studieförbund och säkerställa att de används på rätt sätt.

Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer. Studieförbunden i samverkan är intresseorganisation för de 10 studieförbunden.”

II
Folkbildningsrådets verksamhet ligger utanför denna debattskrifts fokus på religionsfrihetens villkor och verkningar i Sverige. Men Folkbildningsrådet har under lång tid kritiserats av opinionsbildare och forskare för att inte leva upp de krav på demokratinormer som ska gälla för alla bidragsberättigade studieförbund.

 Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap på Försvars-högskolan, och Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö universitet, skriver på Expressen-Debatt d 20 okt 2019 under rubriken Bidrag missbrukas-bygger islamiskt parallellsamhälle:

”Givet att studieförbundet Ibn Rushd har varit verksamt som studieförbund sedan 2008 är det rimligt att utgå från att förbundet i flera år varit medvetet om att antisemitism är oacceptabelt i det svenska majoritetssamhället.”

”Ett första steg för att komma till rätta med detta är att göra FR [Folkbildningsrådet]
till en myndighet för att på så sätt öppna upp möjligheten för andra att granska rådets aktiviteter.”
1 

o Regeringen bör utan vidare utredningar förstatliga Folkbildningsrådet för alla olika intressenters och politikers fulla insyn i verksamheten.

1 www expressen.se/debatt/bidrag-missbrukas-bygger-islamiskt-parallellsamhalle/

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.