I
På Folkbildningsrådets hemsida står följande:
”Varje år ger staten över fyra miljarder kronor i bidrag till folkbildningen för att stärka demokratin och samhällsengagemanget i Sverige. En av Folkbildningsrådets viktigaste uppgifter är att fördela de pengarna till folkhögskolor och studieförbund och säkerställa att de används på rätt sätt.
Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer. Studieförbunden i samverkan är intresseorganisation för de 10 studieförbunden.”
II
Folkbildningsrådets verksamhet ligger utanför denna debattskrifts fokus på religionsfrihetens villkor och verkningar i Sverige. Men Folkbildningsrådet har under lång tid kritiserats av opinionsbildare och forskare för att inte leva upp de krav på demokratinormer som ska gälla för alla bidragsberättigade studieförbund.
Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap på Försvarshögskolan, och Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö universitet, skriver på Expressen-Debatt d 20 okt 2019 under rubriken Bidrag missbrukas-bygger islamiskt parallellsamhälle:
”Givet att studieförbundet Ibn Rushd har varit verksamt som studieförbund sedan 2008 är det rimligt att utgå från att förbundet i flera år varit medvetet om att antisemitism är oacceptabelt i det svenska majoritetssamhället.”
”Ett första steg för att komma till rätta med detta är att göra FR [Folkbildningsrådet]
till en myndighet för att på så sätt öppna upp möjligheten för andra att granska rådets aktiviteter.”1
III
Utan att ha granskat Folkbildningsförbundet ur en religionspolitisk synvinkel finner jag det angeläget att anamma Magnus Ranstorps och Aje Carlboms propå om att den organisation ska förstatligas.
o Regeringen bör utan vidare utredningar förstatliga Folkbildningsrådet för alla olika intressenters och politikers fulla insyn i verksamheten.
1 www expressen.se/debatt/bidrag-missbrukas-bygger-islamiskt-parallellsamhalle/