Förord

I Sverige behövs en målinriktad religionspolitik. Vår religionsfrihet behöver vidareutvecklas med tydligare beskrivna rättigheter och med preciserade begränsningar inom ramen för FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och religionsfrihet.

Ökande närvaro av människor som anammar normer och rättsuppfattningar som råder i teokratiska regimer och som inte respekterar vår syn på demokrati och religionsfrihet ställer Sverige inför stora utmaningar. Dessa har vidgats och fördjupats senan millennieskiftet.

Den som i religionsfrihetens namn tillämpar religiöst tvång, hedersförtryck och parallell rättsutövning utifrån bokstavstolkade religiösa urkunder överträder de facto religionsfrihetens vedertagna begränsningar.

De som inte accepterar vårt konstitutionellt självständiga rättsväsende och som verkar för en ny rättsordning, med sharialagar som yttersta mål, agerar med tydlig politisk agenda. Politisk opinionsbildning i rättsliga och sociala frågor ligger utanför religionsfriheten. Politiska aktörer ska bemötas med politiska argument.

Jag nalkas dessa frågor utifrån praktiska iakttagelser. Jag och skissar på ett antal konkreta religionspolitiska reformer för att stärka vår religionsfrihet. Mina förslag syftar också till att stärka Sveriges fortsatta vidareutveckling på den västerländska judisk-kristna traditionen som tjänat oss väl.

Det här är en personlig och partipolitiskt obunden invit till medborgare och politiker som tar ställning för en religionsfrihet med starka rättigheter och rättssäkra begränsningar för upprätthålla vår demokrati. Om denna debattskrift inspirerar fler att presentera andra förslag, som kanske är bättre, är det naturligtvis uteslutande en fördel ur min synpunkt.

Denna debattskrift är mitt privata initiativ. Faktaredo-visningen är inte heltäckande. Förslagen till religionspolitiska reformer är skissartade. Framförda synpunkter och förslag är mina egna.

Stockholm i december 2019
Ulf Lönnberg

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.