Frågor och svar om Radiohjälpens fördelning av insamlade medel till Islamic Relief

Öppet brev till Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen – inkommet svar nedan. På måndag kommer en granskning av Henschens svar på denna sajt.

1 Vilka behovskriterier ska vara uppfyllda för att Radiohjälpen får fördela medel till en särskild mottagare eller en grupp av mottagare?

2 Vilka krav ställs på mottagande organisationer avseende deras dokumenterade acceptans och tillämpning av religionsfrihetens rättigheter och begränsningar inom ramarna för FN:s konventioner om religionsfrihet ochFNs konventioner om åsikts- och yttrandefrihet?

3 Vilken faktainhämtnig vidtas inför beslut om medelsfördelning till en mottagande organisations direkta eller indirekta koppling till andra organisationer och deras uttalade förhållningssätt till religionsfrihetens rättigheter och begränsningar inom ramarna för FN:s konventioner om religionsfrihet och FNs konventioner om åsikts- och yttrandefrihet?

Frågorna ovan aktualiseras av P4 rapport den 25 maj om finansiering av 400 matpaket till Islamic Relief.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=7479397

Kommentar

Beslutet om finansiering av de 400 matpaketen grundas måhända på att de ska nå 400 olika nödställda familjer.

I Sverige har vi en väl utbyggd socialtjänst med en någorlunda väl underbyggd verklighetsbild av vilka som ska bli föremål för åtgärder som socialtjänstlagen föreskriver.

I Sverige finns välgörenhetsorganisationer (och andra idéburna omorganisationer) som vill stötta illa bemedlade och utsatta personer som inte är berättigade till offentliga stöd men som likväl är i behov av medmänniskors hjälp i olika grad.

Att Radiohjälpen väljer att förmedla insamlade medel just genom en aktör som bevisligen är knuten till Muslimska Brödraskap väcker frågor.

Muslimska Brödraskapet demokratisyn överensstämmer inte med vad som anges i vår grundlag.

Stockholm den 27 maj 2020

Ulf Lönnberg

– – –

SVAR (samma dag) från Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen

Hej Ulf,

Tack för Dina frågor, svaren går att finna på vår webbplats: www.radiohjalpen.se, inkluderat de krav vi ställer på våra samarbetsorganisationer. Vi har särskilda kriterier för varje kampanj, och dessutom vad sökande organisationer ska leva upp till för krav. Vi har sedan avtal med organisationerna och de genomgår revisioner, samt sänder in narrativ och finansiell rapportering. Det finns en rigoröst regelverk uppsatt för Radiohjälpens verksamheten.

Vårt stöd används aldrig till evangeliserande eller missionerande verksamhet, men tillåter att samarbetsparters biståndsorganisationer kan vara relaterade till tex kyrkor och samfund osv tex ACT Svenska Kyrkan eller PMU. Detta är både en del i vår partnerskapsbedömning, del av avtal och uppföljning. Vi skulle aldrig stödja en organisation med kopplingar till terrorism naturligtvis, och gör inte heller det.

Vad gäller vår appell kring coronarespons är den för akut hjälp till pandemins riskgrupper, och här finns organisationer som når ut i de områden som drabbats särskilt hårt och som inte får stöd av stat, kommuner och regioner av olika skäl. Med våra begränsade medel har vi tvingats sålla hårt. I våra kriterier (som finns på vår webbplats) finns särskilt en skrivning att vi aldrig går in och stödjer sådant som fråntar stat, kommun eller regioner dess ansvar, och detta är särskilt beaktat i våra beredningar. 

Tack igen för Ditt engagemang.

Och som sagt, läs gärna på vår webb hur vi arbetar.

Önskar Dig en trevlig dag, Med vänlig hälsning,

Kristina Henschen, Generalsekreterare, Radiohjälpen, 105 10 Stockholm

Författare: Ulf Lönnberg

tidigare fritidspolitiker fram tills jag fyllde 75. Nu driver jag bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com

En tanke på “Frågor och svar om Radiohjälpens fördelning av insamlade medel till Islamic Relief”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.